Yrkar du på ensam vårdnad?

Den som flyr en våldsam och destruktiv relation kan fortfarande behöva kämpa för att få ensam vårdnad om eventuella gemensamma barn. Bland annat bedömer rätten din samarbetsförmåga.

Har du barn tillsammans med en person som du inte längre kan lita på? Det är verkligheten för en hel del människor. Man gick in i relationen med hopp och framtidstro och det kändes rätt att sätta ett och till och med flera barn till världen med den personen. Men med tiden visade det sig vara en annan person än vad du trodde att det var. Anledningarna kan variera till varför man vill bryta sig ur relationen och ta barnen med sig. Det kan vara missbruk av alkohol eller narkotika som gör hemmiljön skadlig för barnen.

Det kan också röra sig om våld i hemmet, antingen riktat direkt mot barnen eller att barnen tvingas bevittna det hemma. Detta är skäl som gör din partner olämplig som vårdnadshavare och som kan ge dig möjlighet att få ensam vårdnad om dina barn när du brutit förhållandet med din partner.

Vem är lämplig som vårdnadshavare?

I regel är det tingsrätten som bedömer och tar beslut i vårdnadsfrågan. Ensam vårdnad är sällan det mål som man siktar på, vilket också är insinuerat av lagen som säger att barnen har rätt till båda sina föräldrar. Men i somliga fall finns det inget alternativ.

Tingsrätten kommer dock inte enbart titta på den ena förälderns olämplighet, utan även lämpligheten för den andra föräldern. Någonting som man tar i beaktande är förmågan att samarbeta med sin ex-partner. Kan man ställa sårade känslor och ilska vid sidan av för barnens bästa och samarbeta för att nå den bästa lösningen?

Advokatens funktion i förhandlingarna

När man yrkar på ensam vårdnad behöver man i regel ha en advokat vid sin sida som underlättar den juridiska processen och hjälper dig i argumentationen. Förutom att visa att du är samarbetsvillig bör du engagera dig och vara aktiv i alla beslut som tas kring barnen. Om du har flyttat med barnen från din partner, tryck på att detta var ett beslut för barnens bästa.

Advokaten utgör i förhandlingar en trygg och neutral part i tider som lätt kan komma att domineras av känslor. Du älskar självklart dina barn och kommer göra allt för att de ska få det så bra som möjligt. Men den kärleken kan också göra att man tappar grepp om situationen utan ett juridiskt ombud.

8 Sep 2020

Välkomna till stjärnadvokaten! Vi är visserligen inga riktiga stjärnadvokater som Leif Silbersky, Johnnie Cochran eller Peter Ahltin, men vi kan våra saker ändå. Hos oss kan du hitta tips och information om det mesta som har med juridik och domstolsväsendet att göra. Håll till godo!