Vad är ett målsägandebiträde?

En viktig roll för advokater och jurister är att vara målsägandebiträde. Här berättar vi mer om vad det innebär att vara målsägandebiträde.

Om du är målsägande i ett rättsfall så är du personen som har utsatts för ett brott. I många fall har du då rätt till ett målsägandebiträde. Denne är oftast en advokat eller biträdande jurist på en advokatbyrå.

Vad har ett målsägandebiträde för arbetsuppgifter? Det handlar helt enkelt om att tillvara de intressen som den brottsdrabbade personen har under hela processen, från förundersökning till rättegång och skadeståndsansökningar.

Ett trauma att bli brottsutsatt

Att utsättas för ett brott är alltid ett trauma och den rättsliga processen kan kännas läskig och obehaglig – och detta både för vuxna och barn. Ingen ska behöva gå igenom detta på egen hand. Genom att anlita en professionell och erfaren jurist som målsägandebiträde så får du bra hjälp på vägen!

När har man rätt till ett målsägandebiträde? Man får inte denna hjälp i alla typer av rättsfall, det handlar ofta om allvarliga brott som sexualbrott, misshandel, rån och andra brott som kan leda till fängelsestraff. Det är också möjligt att få ett målsägandebiträde om en anhörig har dödats genom ett brott. Andra anledningar till att få ett målsägandebiträde kan också övervägas, exempelvis målsägandens personliga situation och förutsättningar.

Domstolen utser ett målsägandebiträde

Det är du själv, polisen eller åklagaren som ansöker om målsägandebiträde och det är domstolen som utser personen. Det är kostnadsfritt eftersom det är staten som betalar målsägandebiträdet. Du har självklart rätt att önska vilken advokat som ska bli ditt målsägandebiträde. Ju fortare du gör detta, desto enklare kommer du att få ett bra namn vid din sida. Dessutom slipper du det besvär som ett byte kan innebära. Ta gärna en egen kontakt med juristen du siktar på, så att du redan från början har lite koll på vem du har att göra med och känner dig bekväm med personen i fråga.
Målsägandebiträdets uppgifter kan givetvis variera från fall till fall, men i första handlar det om att var ett stöd och en trygghet genom hela processen. Vi förklarar vad som försiggår under utredningen, medverkar vid polisförhör, kan bidra med synpunkter på utredningen. Dessutom är vi aktiva under själva rättegången. Vi håller regelbunden kontakt med klienten under hela processen för att denne ska vara ordentligt uppdaterad inom alla utvecklingar.

Innan rättegången kör igång så ska målsägandebiträdet förberedande den målsäganden hur allt kommer att gå till samt diskutera eventuella skadeståndsanspråk.

 

Välkomna till stjärnadvokaten! Vi är visserligen inga riktiga stjärnadvokater som Leif Silbersky, Johnnie Cochran eller Peter Ahltin, men vi kan våra saker ändå. Hos oss kan du hitta tips och information om det mesta som har med juridik och domstolsväsendet att göra. Håll till godo!