Går det att förebygga misshandel?

Misshandel förekommer i alla sociala situationer. Det finns egentligen inget bra sätt att skydda sig från att en förövaren ska slå till. Bara bygga försvar.

Som vuxen kan man lära sig självförsvarstekniker för att kunna skydda sig själv om man skulle bli utsatt för misshandel. När det är en enda person som går till angrepp kan det vara värt att ha skaffat sig en självförsvarsteknik. Det finns flera kurser man kan gå för att bygga upp sin teknik att försvara sig.

Är det en hel grupp med människor som ger sig på dig kan det vara svårt ändå. Är det inte ens en vuxen utan ett barn som blir angripen av en vuxen är det svårare att ge råd om hur man försvarar sig. Situationen i sig är egentligen lätt absurd då det inte borde förekomma misshandel över huvud taget. Det är ju inte tillåtet att misshandla någon enligt svensk lag.

Misshandel är ett brott

Det är inte du som blivit utsatt för misshandel som begått något fel. En person bör inte misshandla någon annan, det är ett brott mot lagen. Skulle det ändå ske är det viktigt att du går till polisen så snart du kan efteråt. Skadorna ska gärna fortfarande synas. Vänta aldrig så länge att du har läkt ihop. Det blir lättare med påtagliga bevis. Både att åtala förövaren och att utmäta straff för denne.

Om man är utsatt för hot eller trakasserier av något slag är det bra att söka skydd och stöd. Kanske kan du få det av din omgivning eller familj. Tyvärr sker det misshandel inom familjen och då är det att gå till polisen som gäller. Det är det om du ser en situation på stan också. Skulle du bli vittne till en misshandel är det viktigt att du rapporterar det så detaljerat som möjligt till polisen.

14 Mar 2024

Välkomna till stjärnadvokaten! Vi är visserligen inga riktiga stjärnadvokater som Leif Silbersky, Johnnie Cochran eller Peter Ahltin, men vi kan våra saker ändå. Hos oss kan du hitta tips och information om det mesta som har med juridik och domstolsväsendet att göra. Håll till godo!