Så definieras ett sexualbrott

Har man blivit utsatt för en våldtäkt ska man söka hjälp så fort som möjligt. Tvekar man att direkt vända sig till polisen kan man istället kontakta en brottmålsadvokat och få hjälp den vägen.

Man kan också söka hjälp på närmaste sjukhus eller på en specialistmottagning för våldtagna. De vet hur man säkrar spår från gärningsmannen och kan även hjälpa till att kontakta polisen, kvinnojouren eller kriscentrum, så att man får den hjälp man behöver.

Till sexualbrott räknas förutom våldtäkt även grov våldtäkt, sexuellt övergrepp, sexuellt utnyttjande, sexuellt ofredande, koppleri med flera. Definitionen av ett sexualbrott är när man har utsatts för en sexuell handling mot sin vilja. Det spelar ingen som helst roll om man känner gärningspersonen eller om det är en främling, det är ändå ett sexualbrott.

Även om våldtäkten inträffade länge sedan ska man anmäla

Ibland tar det tid innan man anmäler en våldtäkt. Inte sällan kan det bero på att man har förträngt händelsen, då en våldtäkt också är ett stort trauma. Det är heller inte sällsynt att man klandrar sig själv, vilket man absolut inte ska göra.

Har man funderingar om våldtäkt och sexualbrott och om hur man ska gå tillväga för att upprätta en anmälan, kan man kontakta en advokatbyrå för gratis rådgivning. Vill man ha hjälp med att hitta en advokat specialiserad på sexualbrott har advokatsamfundet en användbar sökfunktion på sin hemsida.

Man kan även få hjälp med att hitta en bra advokat via olika organisationer som till exempel kvinnojouren.

5 Aug 2021

Välkomna till stjärnadvokaten! Vi är visserligen inga riktiga stjärnadvokater som Leif Silbersky, Johnnie Cochran eller Peter Ahltin, men vi kan våra saker ändå. Hos oss kan du hitta tips och information om det mesta som har med juridik och domstolsväsendet att göra. Håll till godo!