Nya möjligheter för ditt företag

Världen uppför sig inte alltid riktigt som vi vill. Saker händer och får konsekvenser. När tiderna blir svåra finns det ofta hjälp att få ändå. En företagsrekonstruktion kan rädda jobb!

Alla som startar och driver egna företag vet att det krävs mycket jobb. Det handlar ofta om många och långa timmar då man arbetar för företaget på ett eller annat sätt. Det handlar om tjänster eller försäljning men i slutänden handlar det också om arbete som inte syns förrän det inte utförs.

För de allra flesta uppvägs de långa arbetstimmarna av glädjen i att hålla på med en verksamhet man valt själv. Besluten är dina att ta och så även konsekvenserna. Svackor kommer att komma och höjdpunkter också. Det är naturligt och logiskt att försäljningssiffrorna inte skjuter i höjden varje månad.

Sedan kan situationer inträffa där man som företagare inte helt kan styra. Det kan bero på tusen saker, konjunktur är en av de vanligaste. Har man riktig otur kan företaget hamna i en ordentlig knipa.

När kan en företagsrekonstruktion vara intressant?

När kan det vara aktuellt med en företagsrekonstruktion? Svaret på den frågan är inte helt självklart. Dock kan vi gå igenom en del moment eller problem som kan vara värda att notera.

Under en tid kan du ha märkt en vikande efterfrågan på företagets varor och/eller tjänster. De flesta brukar kunna hantera detta bra om företaget existerat under en tid och hunnit samla på sig lite tillgångar och kapital. Ibland räcker inte detta utan man befinner sig i en situation där man inte längre förmår betala skulder och fordringar. Då kan det vara intressant och behövligt att genomföra en företagsrekonstruktion.

Hur går det till?

Rekommendationen är att man som företagare tar kontakt med en firma som är specialiserad på affärsjuridik. Tillsammans går man igenom situationen och försöker få en samlad bild av möjligheter och problem, tillgångar och skulder. Därefter lämnar man in en ansökan om företagsrekonstruktion till tingsrätten. De beslutar sedan om förfarandet ska beviljas.

Under tiden från ansökans inlämnande till tingsrättens beslut får ingen utmätning göras i företaget. Finns anställda i företaget betalas också deras löner under en period av den statliga lönegarantin.

En företagsrekonstruktion är inte någon permanent lösning utan avser att ge företaget frist och tid att repa sig. Troligen är bekymren inte permanenta om företagsrekonstruktion beviljas. Bedömningen brukar då vara att företaget återigen kommer vara lönsamt inom en inte alltför avlägsen framtid!

9 Oct 2020

Välkomna till stjärnadvokaten! Vi är visserligen inga riktiga stjärnadvokater som Leif Silbersky, Johnnie Cochran eller Peter Ahltin, men vi kan våra saker ändå. Hos oss kan du hitta tips och information om det mesta som har med juridik och domstolsväsendet att göra. Håll till godo!