När man utsatts för ett brott

Fler än man tror faller under kategorin brottsoffer. 2019 anmäldes 32205 ärenden till 73 av brottsofferjourens jourer. Det är vanligare än man tror. Hjälp finns att få för de drabbade.

I första skeden när något har hänt är brottsofferjouren till hjälp för den som behöver prata. När det sedan kommer till den rättsliga processen är det en brottmålsadvokat man ska vända sig till. De är proffs på lag och rätt och kan hjälpa och stötta under förhör och rättegång. Som brottsoffer mår man ofta dåligt och har svårt att kunna se saker och ting klart. Än mindre ta reda på information som är relevant för just det egna fallet. Man kan alltid be någon närstående att hitta en bra advokat som kan vara behjälplig och som man känner sig trygg med. Internet är en bra källa för information, så sök på brottmålsadvokat och närliggande orter.

Brott i flera kategorier

Ett brottmål syftar på ett brott som skett genom olaglig handling. Här finns en uppsjö av olika rubriceringar. Men ibland kan det vara så att flera typer går in i varandra. På så vis blir det flera brott i ett. Då är det bra att anlita en advokat som är kunnig inom flera områden. Allt för att lättare få en överblick som gör det lättare att hantera ärendet på ett bra sätt. Samt att man slipper att ha kontakt med flera advokater vilket kan bli lite överväldigande. Särskilt i en sådan situation. De kan även ta rollen som målsägande vid skadeståndets förhandling och vara ett stöd i även den processen.

Vad räknas som brottmål

Brottmål är ett brett begrepp som sträcker sig över många olika åtalspunkter. Det kan handla om olika typer av ekonomiska brott. Där det är stöld eller förskingring eller någon annan olaglig handling som påverkar någons ekonomi. Brottmål behöver alltså inte, till skillnad mot vad många tror, handla om fysiskt våld. Vilket är ett vanligt missförstånd. Men givetvis är även det våldsbrott. Men även narkotikabrott och frihetsberövande går under brottmål. Har man blivit utsatt för något typ av brott kontaktar man i första hand polisen. De kan i sin tur när de tagit emot anmälan hänvisa till brottsofferjouren, vilket är viktigt vid skadestånd. Som sagt kan det även vara skönt att tala med någon myndighetsperson som inte är känslomässigt involverad. Sedan är det dags att prata med brottmålsadvokaten som kommer att vara den som står vid ens sida genom hela rättsprocessen.

21 Oct 2020

Välkomna till stjärnadvokaten! Vi är visserligen inga riktiga stjärnadvokater som Leif Silbersky, Johnnie Cochran eller Peter Ahltin, men vi kan våra saker ändå. Hos oss kan du hitta tips och information om det mesta som har med juridik och domstolsväsendet att göra. Håll till godo!