Blir man av med sitt körkort vid ringa narkotikabrott?

Blir man av med körkortet vid ringa narkotikabrott? Narkotikabrott och användandet av narkotika i Sverige har ökat under senare år. Det är heller ingenting som är exkluderat till underklassen, utan det handlar om i stort sett alla - fattiga som rika. Detta har gjort att polisen satt in extra resurser i syfte att stävja brukandet; fler fälls också - som en följd av detta - för ringa narkotikabrott.

Straffet för ett ringa narkotikabrott kan som lägst ge böter och som högst fängelse i sex månader. En person som vid ett urin- eller blodprov visar sig ha narkotika i kroppen döms vanligen till böter - naturligtvis beroende på vilken mängd det handlar om samt med hänsyn till tidigare domar. Det normala är att man för ett strafföreläggande och att man antingen godkänner eller bestrider detta. Godkänner man så erkänner man sig skyldig och tar då det straff man tilldöms. Bestrider man så går ärendet vidare till Tingsrätten. Så ser den normala processen ut vid ett ringa narkotikabrott.

Det finns emellertid personer som råkar ut för en dubbel bestraffning. Detta i det avseende att man A) för böter och B) får sitt körkort återkallat. Det senare är inte ovanligt och det är något som beslutas av Transportstyrelsen.

rättvisa

Transportstyrelsen utreder och fattar beslut

Regler om återkallelse av körkort står skrivna i Körkortslagen och ett körkortsingripande kan ske enligt Kapitel 5 paragraf 1 i densamma. Vad som krävs för att detta ska ske kan läsas i Kapitel 5 paragraf 3. Där står beskrivet att Transportstyrelsen kan återkalla ett körkort om körkortsinnehavaren bedöms brutit mot regler gällande ett nykterhetshänseende.

Det innebär att man således kan få se körkortet dras in vid en dom gällande ringa narkotikabrott. Hur länge är något som varierar mellan som lägst en månad och som allra högst i tre år. Hur troligt är det då att detta sker? Det är väldigt svårt att svara på. Man gör alltid en individuell bedömning av varje fall och av den enskilde individen.

Rent krasst så kan man säga att om du skulle bli dömd för ett ringa narkotikabrott i samband med en utekväll där polisen kräver ett urinprov inne på krogen så har du en bättre chans att få behålla körkortet än om du har sett denna process upprepade gånger. Det vill säga: man utreder om det gäller en engångsföreteelse eller om det handlar om ett renodlat missbruk. Det senare innebär en större chans att Transportstyrelsen agerar än vid det förra.

Upprepade LOB:ar kan ge indraget körkort

Viktigt att tillägga är körkort även kan återkallas som en följd av LOB - Lagen om Berusning. Om man vid upprepade gånger tvingats nyktra till i en fyllecell så gör man samma utredning från Socialstyrelsen och Transportstyrelsen sida. I grund och botten är detta en sund inställning. Säkerhet på vägarna är viktigt och kanske kan ett indraget körkort få personen i fråga att ändra inställning till alkohol och narkotika om konsekvenserna blir kännbara.

25 Sep 2019

Välkomna till stjärnadvokaten! Vi är visserligen inga riktiga stjärnadvokater som Leif Silbersky, Johnnie Cochran eller Peter Ahltin, men vi kan våra saker ändå. Hos oss kan du hitta tips och information om det mesta som har med juridik och domstolsväsendet att göra. Håll till godo!